Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Ημέρα πρόκρισης!


Στις 11 Οκτωβρίου του 2003 η Ελλάδα νικά την Βόρειο Ιρλανδία 1-0 με γκολ του Τσιάρτα στο «Απόστολος Νικολαΐδης» και προκρίνεται στα τελικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.
Μετά τη νίκη της Εθνικής στην Αρμενία με 1-0 στο προτελευταίο παιχνίδι του ομίλου η «γαλανόλευκη» ήταν μία ανάσα από το Εuro που θα διεξαγόταν στην Πορτογαλία το επόμενο καλοκαίρι . Το ματς με τους Βορειοϊρλανδούς ήταν δύσκολο, ωστόσο το γήπεδο της Λεωφόρου ήταν γεμάτο κόσμο και όλοι πίστευαν πως η ομάδα μπορούσε να είναι συνεπής στο μεγάλο ραντεβού της ιστορίας της.
Στο 69΄ ο Μακ Κάρτνεϊ έσπρωξε άτσαλα τον Βρύζα, ο διαιτητής  του έδειξε κόκκινη κάρτα και η μπάλα στήθηκε στα 11 μέτρα. Στο μαγικό αριστερό πόδι του Βασίλη Τσιάρτα ήταν έτοιμο να στείλει τους Έλληνες στα ουράνια. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ο ήχος της μπάλας που ακουμπούσε τα δίχτυα ακούστηκε σε όλη την Ελλάδα. Η Εθνική ύστερα από πολλές προσπάθειες θα βρισκόταν σε τελική φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος για δεύτερη φορά στην ιστορία της, μετά το 1980.
 Στον αγώνα αυτό ακούγεται για πρώτη φορά η σύνθεση του Μίκη Θεοδωράκη για τη «γαλανόλευκη». Μετά τη λήξη ο συνθέτης θα δηλώσει προφητικά:  «Ελπίζω να τα πάμε καλά στην Πορτογαλία και να φτάσουμε ψηλά, γιατί όχι και μέχρι τον τελικό»!
Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2003
Αθήνα ("Απόστολος Νικολαΐδης")
Ελλάδα-Β. Ιρλανδία 1-0 (0-0)
Προκριματικά Εuro 2004
Ελλάδα: Νικοπολίδης - Σεϊταρίδης, Φύσσας, Νταμπίζας (46΄ Βενετίδης), Δέλλας, Μπασινάς (90΄ Ζαγοράκης), Αντζας, Βρύζας, Χαριστέας (46΄ Νικολαΐδης), Τσιάρτας, Γιαννακόπουλος
Προπονητής: Οτο Ρεχάγκελ
Β. Ιρλανδία: Τέιλορ - Μπερντ, Κένεντι, Μακάρτνεϊ, Χιούζ Α., Γκρίφιν (88΄ Τζόουνς), Γκιλέσπι (62΄ Σμίθ), Γουίτλεϊ, Χίλι, Χιούζ Μ., Eλιοτ (69΄ Μέρντοκ)
Προπονητής: Σάμουελ Μακ Ιλρόι
Σκόρερ: 69΄ Τσιάρτας (πέναλτι)
Διαιτητής: Κορτέζ Μπατίστα (Πορτογαλία)




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...