Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Το ντεμπούτο του κορυφαίου

Αν κι έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, όλοι θυμούνται τις ποδοσφαιρικές του δυνατότητες.

Ελάχιστοι όμως γνωρίζουν το ματς στο οποίο έδειξε το πλούσιο ταλέντο του...
Στις 7 Δεκεμβρίου του 1975, ο Βασίλης Χατζηπαναγής έκανε ντεμπούτο με τη φανέλα του Ηρακλή, ομάδα που αγάπησε κι αγαπήθηκε. Ήταν για τη σεζόν 1975/76 κόντρα στον Ατρόμητο στη Βέροια. Λόγω τιμωρίας της έδρας, οι φίλοι του "Γηραιού" δεν μπορούσαν να συμπαρασταθούν στους"κυανόλευκους" στο γήπεδό τους, αλλά αυτό δεν τους εμπόδισε να πάνε μέχρι τη Βέροια. 
Περίπου 5.000 φίλοι των Θεσσαλονικέων είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν, όχι το θέαμα που πρόσφεραν οι δύο ομάδες-το συγκεκριμένο ματς ίσως να ήταν και το χειρότερο της συγκεκριμένης αγωνιστικής περιόδου-αλλά τον Βασίλη Χατζηπαναγή.
Το τελικό 1-1, ίσως να περνά αδιάφορο, κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει και με το... λαυράκι που είχε εντοπίσει ο Ηρακλής, κι έμελλε να εξελιχθεί σ' έναν από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές.
Ο Χατζηπαναγής γεννήθηκε στην Τασκένδη της τότε Σοβιετικής Ένωσης από Έλληνες πρόσφυγες. Τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα τα έκανε στη Δυναμό Τασκένδης. Τις σεζόν 1972-75 πήγε στην Παχτακόρ κι αργότερα μεταγράφηκε στον σύλλογο με τον οποίο έμελλε να γράψει τη δική του ιστορία, τον Ηρακλή.
Ήταν από τους καλύτερους μεσοεπιθετικούς και σπεσιαλίστας στα γκολ από κόρνερ. Η κατάκτηση του Κυπέλλου από τον Γηραιό το 1976 (κέρδισε τον Ολυμπιακό στα πέναλτι), οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον μεγάλο αυτόν ποδοσφαιριστή.
Τη σεζόν 1984-85 κατέκτησε το Βαλκανικό Κύπελλο, κόντρα στην Αρτζές Πιτέστι (1-3, 4-1), με τον Χατζηπαναγή να πετυχαίνει γκολ σε όλα τα ματς της διοργάνωσης.
Φόρεσε τα «κυανόλευκα» για τελευταία φορά στις 26 Οκτωβρίου 1990, την ημέρα των 36ων γενεθλίων του, στον αγώνα για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ με τη Βαλένθια. Κι όμως, αυτή ήταν η μοναδική συμμετοχή του Χατζηπαναγή σε ευρωπαϊκό ματς.
Το 2003 ανακηρύχθηκε κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής των τελευταίων 50 χρόνων από την ΕΠΟ.
Ο «Νουρέγιεφ της μπάλας» το 1976 κλήθηκε στην Εθνική Ελλάδος, αλλά δεν μπόρεσε να αγωνιοστεί αφού είχε πάρει μέρος στις σοβιετικές εθνικές ομάδες Ελπίδων καθώς και στην Ολυμπιακή ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης.
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...