Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Οταν ο Πύρρος πέρασε τα σύνορα...

Στις 7 Φεβρουαρίου 1991 έρχεται στην Ελλάδα ο Πύρρος Δήμας μετά από προσπάθειες του προέδρου τότε της ελληνικής ομοσπονδίας άρσης βαρών και νυν περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού και του Αλβανού προπονητή του Ζοζέφ.

Ο Πύρρος επειδή ήξερε ότι ποτέ δεν έπαιρνε τη άδεια να φύγει στη πατρίδα των γονιών του, την Ελλάδα ζήτησε και έλαβε τη βοήθεια του Ζοζέφ. Το υπουργείο αθλητισμού της Αλβανίας ήταν κατηγορηματικά αντίθετο με τυχόν φυγή του Έλληνα μετέπειτα Ολυμπιονίκη.

Ο προπονητής του πήρε το ρίσκο και εισηγήθηκε στις αρχές ότι ο Πύρρος πρέπει να υποβληθεί σε εγχείριση μηνίσκου που πρέπει να κάνει σε ειδικό γιατρό στα Γιάννενα. Έτσι, χάρις στον Ζοζέφ και τον Σγουρό, η άδεια υπογράφηκε.

Η γνωριμία του Πύρρου Δήμα και του Γιάννη Σγουρού έγινε έναν χρόνο νωρίτερα στο ευρωπαικό πρωτάθλημα άρσης βαρών, το 1990 δηλαδή, στη πόλη Άαλμποργκ της Δανίας. Ο Πύρρος, υπό τον φόβο του υπεύθυνου ασφάλειας της αποστολής, κατάφερε να πλησιάσει τον Σγουρό και να του συστηθεί.

Του μίλησε για την ελληνική καταγωγή του και τελικά όλα πήραν τον δρόμο τους, για να φθάσουμε στην 7η Φεβρουαρίου 1991. Μετά το Άαλμποργκ ο Γιάννης Σγουρός συγκέντρωσε πληροφορίες για το ταλέντο του Πύρρου και πήρε τις αποφάσεις του.

Άμεσος επαναπατρισμός του Έλληνα πρωταθλητή και κατόπιν της οικογένειας του, του πατέρα του Βίκτορα, της μητέρας του Ελευθερίας και το αδελφού του Οδυσσέα.

Ο Πύρρος Δήμας πέρασε, σαν σήμερα, τα σύνορα οδικώς. Μαζί του είχε μια μικρή τσάντα με τα ρούχα της προπόνησης και τίποτα άλλο. Ούτε καν αλλαξιές. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα και με φόβο. Πολλά ρούχα θα σήμαιναν φυγή και εγκατάσταση στην Ελλάδα.

Α, το ξέχασα. Μαζί του είχε και μια γατούλα, την αγαπημένη του γάτα. Την πήρε μαζί του. Έτσι ξεκίνησε η πορεία προς την δόξα και στα τέσσερα Ολυμπιακά μετάλλια του προέδρου σήμερα της ομοσπονδίας των δυνατών. Η αγαπημένη του γατούλα, που ποτέ δεν είχε «αποκτήσει» όνομα δεν άντεξε πολύ στη …ξενιτιά.

Η καρδιά της σταμάτησε να χτυπάει την ημέρα που ο Πύρρος ταξίδευε στη Βαρκελώνη για τη πρώτη του συμμετοχή και το πρώτο του χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...