Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Όταν ο ΠΑΟΚ απορρόφησε την ΑΕΚ Θεσ/νίκης

Η συγχώνευση του Ηρακλή με τους Πόντιους Κατερίνης ήταν η τελευταία στον κρίκο μιας μεγάλης αλυσίδας παρόμοιων συνεργασιών συλλόγων τα τελευταία χρόνια, ωστόσο τέτοιου είδους συμφωνίες δεν αποτελούν μόδα της εποχής, αφού ανάλογα παραδείγματα έχει καταγράψει η ιστορία και στο μακρινό παρελθόν.




Το «Goal» θυμάται σήμερα την πρώτη συγχώνευση ομάδων στα ελληνικά χρονικά που πραγματοποιήθηκε στο μακρινό 1929 και έγινε στη Θεσσαλονίκη ανάμεσα στην ΑΕΚ Θεσσαλονίκης και τον ΠΑΟΚ. Συγχώνευση (που στην ουσία ήταν προσχώρηση της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης στον ΠΑΟΚ) η οποία επικυρώθηκε από τα διοικητικά συμβούλια των δυο συλλόγων σε κοινή τους σύσκεψη στις 20 Μαρτίου του 1929, με τον ΠΑΟΚ να διατηρεί κανονικά το όνομα και τα χρώματά του, παίρνοντας από την ΑΕΚ το σήμα της που ήταν ο δικέφαλος αετός, τον οποίο σκέφτηκαν -όπως είναι ευρέως γνωστό- να παραστήσουν με κλειστά τα φτερά του (σε αντίθεση με αυτόν της ΑΕΚ Αθηνών), για να υποδηλώσουν τη θλίψη τους για τις χαμένες πατρίδες του Ελληνισμού.



Η ανάγκη γεννά συνεργασίες

Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι τα οικονομικά προβλημάτων μεγάλων ΠΑΕ θα αναγκάσουν μελλοντικά πολλές διοικήσεις συλλόγων να αντιγράψουν το παράδειγμα του Ηρακλή, αναζητώντας ΑΦΜ άλλων ομάδων με τη μέθοδο της συγχώνευσης. Κατά τη δεκαετία του 1920, ωστόσο, διαφορετικοί ήταν οι λόγοι που οδήγησαν την ΑΕΚ Θεσσαλονίκης να συνεργαστεί με τον ΠΑΟΚ.


Πιο συγκεκριμένα, η ίδρυση της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης έγινε τον Δεκέμβριο του 1925  και ουσιαστικά ήταν το αθλητικό τμήμα της Ενωσης Κωνσταντινουπολιτών Θεσσαλονίκης, ωστόσο αυτή η ίδρυση έγινε χωρίς την έγκριση της γενικής συνέλευσης του συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών, με αποτέλεσμα να προκύψουν σοβαρές διαφωνίες και ρήξη στις σχέσεις παραγόντων. Οι διαδικασίες, μάλιστα, για την ίδρυση της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης κρίθηκαν ως αντικαταστατικές.



Η «μάχη» των δυο πλευρών έληξε τελικά με νίκη της Ενωσης Κωνσταντινουπολιτών. Οι άνθρωποι που αρχικά είχαν την ιδέα της δημιουργίας της ΑΕΚ και οδηγήθηκαν στην έξοδο από τη διοίκηση από παράγοντες της Ενωσης Κωνσταντινουπολιτών, αποχώρησαν δυσαρεστημένοι και αποφάσισαν την ίδρυση νέου συλλόγου: του ΠΑΟΚ.



Η απόφαση ίδρυσης του ΠΑΟΚ λήφθηκε επισήμως στις 5 Απριλίου του 1926 σε ιδρυτική γενική συνέλευση, στην οποία αποφασίστηκε ότι το σήμα της νέας ομάδας θα είναι ένας συνδυασμός τετρακέφαλου τριφυλλιού μέσα σε πέταλο. Η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης (που διέθετε και ομάδα μπάσκετ), αν και «πληγωμένη» από την ίδρυση του νέου αθλητικού συλλόγου Κωσταντινοπολιτών, καθώς οι καλύτεροι ποδοσφαιριστές της είχαν μετακομίσει στον ΠΑΟΚ, συνέχισε τη λειτουργία της.

Το φθινόπωρο του 1927 η ΑΕΚ ανακοίνωσε την απόσυρση της ποδοσφαιρικής ομάδας από τα πρωταθλήματα Θεσσαλονίκης και ακολούθως τη διάλυση του ποδοσφαιρικού τμήματος. Παρ' όλες τις επιτυχίες που η ομάδα είχε στην κολύμβηση, στην ποδηλασία και στον στίβο, δεν είχε εκείνο το συστατικό που φέρνει στο γήπεδο τον κόσμο, δηλαδή το ποδόσφαιρο, και έτσι σιγά σιγά η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης έχασε και τα τελευταία ερείσματα που είχε στους φιλάθλους. Κάπως έτσι άρχισε να ωριμάζει η ιδέα της συγχώνευσης δυο ομάδων (ΠΑΟΚ και ΑΕΚ Θεσσαλονίκης) που ουσιαστικά είχαν κοινές καταβολές.



*** Καθοριστικό ρόλο στη διάλυση του ποδοσφαιρικού τμήματος της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης έπαιξε ένα παιχνίδι της με τον ΠΑΟΚ στις 6 Μαρτίου του 1927 στα πλαίσια του πρωταθλήματος Θεσσαλονίκης. Ο νεοϊδρυθείς ΠΑΟΚ επικράτησε εύκολα με 4-0, ο κόσμος άρχισε πλέον να στηρίζει μαζικά τον ΠΑΟΚ και έγινε σαφές πως δεν χωρούσαν δύο ομάδες Κωνσταντινουπολιτών στη Θεσσαλονίκη. Η φωτογραφία 4 είναι τραβηγμένη μπροστά στα γραφεία της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης το 1927, η φωτό 4 απεικονίζει το κολυμβητικό παράπηγμα του συλλόγου στην παραλία της πόλης. Το μπασκετικό στιγμιότυπο είναι από παιχνίδι της ΑΕΚ Θεσσαλονίκης με τη ΧΑΝΘ το 1926.


*** Η τελευταία φορά κατά την οποία συμμετείχε σε επίσημους αγώνες η ΑΕΚ Θεσσαλονίκης ήταν τον Φεβρουάριο του 1929 στον αγώνα ανώμαλου δρόμου που διοργάνωσε η ΧΑΝΘ. Εναν μήνα αργότερα οι διοικήσεις ΑΕΚ και ΠΑΟΚ υλοποιούσαν τη συμφωνία τους περί συγχώνευσης, χωρίς ωστόσο να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία με την έννοια κατάθεσης εγγράφων στο Πρωτοδικείο.


Απλώς έπαψε να υφίσταται η ΑΕΚ, οι αθλητές της οποίας ενεγράφησαν στον ΠΑΟΚ, ο οποίος μετακόμισε στα γραφεία και το γήπεδο που διατηρούσε η ΑΕΚ, ενώ η νέα διοίκηση (ο πρώτος πρόεδρος μετά τη συγχώνευση ήταν ο βουλευτής-δημοσιογράφος και μετέπειτα ιδρυτής της εφημερίδας «Ελληνικός Βορράς», Π. Λεβαντής) περιελάμβανε στη σύνθεσή της παράγοντες και από τις δύο ομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...