Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Το πρώτο στο ΟΑΚΑ


Στις 29 Ιουνίου του 1983 ΑΕΚ και ΠΑΟΚ συναντιούνται στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, ο οποίος ήταν ο πρώτος που έγινε, στο νεόδμητο τότε, ΟΑΚΑ, παρουσία σχεδόν 73.000 φίλων των δύο ομάδων. Στη μάχη που έγινε ανάμεσα στους δύο «δικέφαλους» επικράτησε η Ένωση νικώντας με 2-0 τους Θεσσαλονικείς.


Αυτή ήταν η 4η συνεχόμενη χρονιά που συναντήθηκαν οι δύο φιναλίστ στο Κύπελλο, με τον ΠΑΟΚ να έχει προκριθεί τις τρεις προηγούμενες, αλλά και 5 χρόνια μετά τη νίκη της ΑΕΚ στον τελικό του 1978. Η Ένωση στην πορεία της προς τον τελικό απέκλεισε μεταξύ άλλων τον Ολυμπιακό με δύο νίκες στον προημιτελικό και τον Ηρακλή δύσκολα με τον κανονισμό του εκτός έδρας γκολ στον ημιτελικό. Αντίθετα ο ΠΑΟΚ απέκλεισε μόνο μία ομάδα Α' εθνικής, την Ρόδο στον ημιτελικό. Νωρίτερα ο Ολυμπιακός είχε αποκλείσει τον Παναθηναϊκό με εντυπωσιακή εμφάνιση στην παράταση.

Το σκορ για τους «κιτρινόμαυρους» άνοιξε στο 27΄ο Θωμάς Μαύρος, ενώ στο 38΄ δεν μέτρησε γκολ του Κωστίκου ως οφσάιντ, γεγονός που εξαγρίωσε τους 25.000 φίλους του ΠΑΟΚ και είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν επεισόδια στις εξέδρες του σταδίου και να προκληθούν καταστροφές.

 Στο 80΄ ο Βαγγέλης Βλάχος πλάσαρε τον Φορτούλα και διαμόρφωσε το τελικό 2-0, σφραγίζοντας τον τίτλο για την ομάδα του. Παράλληλα έγινε ο νεώτερος αρχηγός στην ιστορία του θεσμού που σήκωσε το τρόπαιο, καθώς ήταν μόλις 21 ετών.

Η Ένωση έφτασε στην κατάκτηση του τίτλου  έχοντας στον πάγκο της τον Αυστριακό Χέλμουτ Σενέκοβιτς και πρόεδρο τον αείμνηστο Μιχάλη Αρκάδη. Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που εμφανίστηκε ομάδα σε τελικό του θεσμού έχοντας στην αρχική ενδεκάδα της μόνο Έλληνες. Η ΑΕΚ θα χρειαζόταν να περιμένει 13 χρόνια μέχρι να κατακτήσει ξανά τον τίτλο.   






1982-1983 ΑΕΚ-ΠΑΟΚ: 2-0 (1-0)

OAKA,  Θεατές: 72.899

Σκόρερς: 27' Μαύρος, 80' Βλάχος

Διαιτητής: Βασσάρας (επόπτες: Κουναλάκης - Γερμανάκος)

ΑΕΚ: Αρβανίτης - Γ εωργαμλής, Παραπραστανίτης, Μανωλάς, Καραγκιοζόπουλος (65' Τζιράκης), Αρδίζογλου, Μπαλλής, Δίντσικος (65' Pάντoνιτ), Κώττης, Βλάχος, Μαύρος
 Προπονητής: Χέλμουτ Σενέκοβιτς (Αυστριακός)

ΠΑΟΚ: Φορτούλα - Σκαρτάδος, Ψαρράς, Αλαβάντας, Σίγγας, Δαμανάκης (75' Τριανταφυλλίδης), Τρίμχολντ, Γκουερίνο, Δημόπουλος, Κούδας, Κωστίκος
 Προπονητής: Χάινς Χέερ (Δυτικογερμανός)






ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...