Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Υποταγή του Γκάλη από τον Ίβκοβιτς


Διαβάστε πως ο αξέχαστος Ντράζεν Πέτροβιτς νίκησε την Εθνική στον τελικό του Ευρωμπάσκετ του 1989.

Στις 26 Ιουνίου του 1989 η Εθνική Ελλάδος μπάσκετ φτάνει για δεύτερη συνεχόμενη φορά στον τελικό του Ευρωμπάσκετ. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κόντρα στους Γιουγκοσλάβους στο Ζάγκρεμπ διεκδίκησε ξανά την κορυφή της Ευρώπης όπως πριν δύο χρόνια στον τελικό της Αθήνας.  Όμως οι «πλάβι» ήταν πολύ σκληροί για να πεθάνουν.  Η dream team των Πέτροβιτς, Κούκοτς,  Πάσπαλιε, Ράντοβιτς, Βράνκοβιτς και Ράτζα διψούσε για να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί μετά από 12 χρόνια.

Οι ομάδες που πήραν μέρος στο τουρνουά ήταν χωρισμένες σε δύο γκρουπ των τεσσάρων όπου οι πρώτες δύο ομάδες κάθε ομίλου θα προκρίνονταν στα ημιτελικά. Η Ελλάδα, ως πρωταθλήτρια Ευρώπης στις αναμετρήσεις  του ομίλου έχασε μόνο από την Γιουγκοσλαβία και έτσι τερμάτισε δεύτερη πίσω της.

 Στον άλλο όμιλο, πρώτη αναδείχθηκε η Σοβιετική Ένωση και δεύτερη η Ιταλία. Στον πρώτο ημιτελικό μεταξύ των Γιουγκοσλάβων και των Ιταλών  οι οικοδεσπότες διέσυραν τη «σκουάντρα ατζούρα» με 97-80. Στον άλλο ημιτελικό η Ελλάδα κέρδισε για δεύτερη φορά τους Σοβιετικούς μέσα σε δύο χρόνια  μετά τον  τελικό του 87’ με 81-80 χάρη στο τρίποντο του Φάνη Χριστοδούλου με την εκπνοή και πέρασε για δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση στον τελικό.

Εκεί τα παιδιά του Ντούσαν Ίβκοβιτς  ήταν ανίκητα και η παρέα των Γκάλη, Γιαννάκη, Φασούλα  και των άλλων παιδιών  δεν κατάφερε να αντιδράσει και υποτάχθηκε με  98-77. Το χάλκινο μετάλλιο πήραν οι Σοβιετικοί που κέρδισαν στον μικρό τελικό την Ιταλία με 104-76.

Πολυτιμότερος παίκτης του τουρνουά αναδείχθηκε ο «Μότσαρτ» του ευρωπαϊκού μπάσκετ, Ντράζεν Πέτροβιτς, ο οποίος κατά τη διάρκεια των αγώνων του Ευρωμπάσκετ είχε το απίστευτο ποσοστό ευστοχίας της τάξεως του 75,5%!

Τον τίτλο του πρώτου σκόρερ κατέκτησε ο Νίκος Γκάλης με 178 πόντους ενώ ο Σοβιετικός γίγαντας, Άρβιντας Σαμπόνις αναδείχθηκε πρώτος ριμπάουντερ μαζεύοντας συνολικά 69.

 ΕΛΛΑΔΑ- ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ 77-98 (ημίχρονο 35-54)


ΕΛΛΑΔΑ (Ευθύμης Κιουμουρτζόγλου): Γκάλης 30, Φασούλας 22, Στεργάκος 10, Χριστοδούλου 11 (3), Γιαννάκης 4 (1), Καμπούρης, Φιλίππου.


ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ (Ντούσαν Ιβκοβιτς): Ράτζα 25 (1), Πασπαλι 8, Κούκοτς 6 (2), Ντίβατς 16, Ζντοβτς 6, Ντανίλοβιτς 4 (1), Ντρ. Πέτροβιτς 28 (3), Βράνκοβιτς 1, Ραντούλοβιτς 2, Πρίμορατς 2, Ράντοβιτς, Τσούτουρα


 Η τελική κατάταξη:

1. Γιουγκοσλαβία
 2. Ελλάδα
 3. Σοβιετική Ένωση
 4. Ιταλία
 5. Ισπανία
 6. Γαλλία
 7. Βουλγαρία
 8. Ολλανδία











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...