Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Το Κύπελλο Πάσχα


Το ελληνικό ποδόσφαιρο μπορεί να έχει περιοριστεί σε δύο διοργανώσεις, το πρωτάθλημα και το Κύπελλο, κάποτε όμως, υπήρχαν κι άλλες που προσέλκυαν το ενδιαφέρον χιλιάδων φιλάθλων. Μία εξ αυτών ήταν και το Κύπελλο Πάσχα. Μέρες που είναι, διαβάστε άγνωστες πτυχές του εαρινού αυτού θεσμού στο Flash Back του Contra.gr.


 Στα χρόνια του ερασιτεχνισμού, οι απανταχού ποδοσφαιρόφιλοι διψούσαν για μπάλα και φυσικά δεν μπορούσαν να αρκεστούν στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα. Ευτυχώς γι' αυτούς, το 1927 η ΕΠΟ αποφάσισε να αποβάλει από το πρωτάθλημα τον Ολυμπιακό, ο οποίος, πλέον, δεν επιτρεπόταν να δίνει ούτε καν φιλικούς αγώνες με τις ομάδες που ήταν εγγεγραμμένες στη νεοϊδρυθείσα ομοσπονδία.

Ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ αντιτάχθηκαν σε αυτήν την απόφαση (άλλοι καιροί, άλλα ήθη) και, μάλιστα, δεν δίστασαν να αποβληθούν από τις διοργανώσεις της ΕΠΟ, εκφράζοντας τη στήριξή τους στην ομάδα του Πειραιά. Παρόλα αυτά, οι τρεις δυνάμεις του κέντρου, κάτι έπρεπε να "σκαρφιστούν" για να συγκεντρώσουν έσοδα...

Στις 31 Οκτωβρίου 1927 εγένετο ο ΠΟΚ, ένα είδος αθλητικού τραστ, τα αρχικά του οποίου σήμαιναν είτε "Ποδοσφαιρικός Όμιλος Κέντρου" είτε "Ποδοσφαιρική Οργάνωση Κέντρου". Κατά άλλους, σήμαιναν Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός - Κωνσταντινούπολη.



 

Λίγους μήνες αργότερα οι ομάδες του ΠΟΚ διοργάνωσαν το πρώτο Κύπελλο Πάσχα με τη συμμετοχή του Παναθηναϊκού, του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ της σερβικής Μπεογκράσκι και της ρουμανικής Βένους Σπάρτα.

Όπως ήταν φυσικό, λόγω της δημοτικότητας των συλλόγων του κέντρου, η διοργάνωση στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, προς απογοήτευση της ΕΠΟ, η οποία υποχρεώθηκε να τους ξαναδεχθεί στις τάξεις της το καλοκαίρι του 1928, καθώς το πρωτάθλημα και το Κύπελλο είχαν χάσει την αίγλη τους.
Οι ομάδες του ΠΟΚ επέστρεψαν, λοιπόν, στη διεκδίκηση των επίσημων τίτλων, εντούτοις το Κύπελλο Πάσχα είχε αποκτήσει αρκετούς θαυμαστές, με αποτέλεσμα να υφίσταται μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '60. Εξάλλου, θεσπίστηκαν διοργανώσεις όπως το Κύπελλο Χριστουγέννων και το Κύπελλο Σεπτεμβρίου.



 

Αναφορικά με το Κύπελλο Πάσχα, διεξήχθησαν συνολικά 22 διοργανώσεις, από τις οποίες η μία (του 1948) διεκόπη. Πολυνίκης υπήρξε ο Ολυμπιακός με 11 κατακτήσεις, ακολούθησαν Παναθηναϊκός και ΑΕΚ με 4, ενώ από μία φορά πανηγύρισε ο Εθνικός Πειραιώς, η γερμανική ΦΚ Κολονίας και η ρουμανική Προγκρεσούλ Βουκουρεστίου. Από το 1930 μέχρι το 1935 δεν διεξήχθη διότι υπήρχαν υποχρεώσεις των ομάδων του ΠΟΚ για το πρωτάθλημα, αλλά οι τρεις τους δημιουργούσαν μικτές ομάδες και έπαιζαν την ημέρα του Πάσχα στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, με σκοπό να διατηρήσουν ζωντανή τη διοργάνωση.

Με την πάροδο των χρόνων και, κυρίως, με τη δημιουργία της Α' Εθνικής το 1959, η διοργάνωση άρχισε να χάνει την αίγλη της, καθώς οι ποδοσφαιριστές είχαν, πλέον, αυξημένες υποχρεώσεις και έβλεπαν τις ημέρες του Πάσχα ως μία περίοδο που θα μπορούσαν να γεμίσουν τις μπαταρίες τους. Αντίθετα, οι φίλαθλοι είχαν συνδυάσει τη Μεγάλη Εβδομάδα με... μπάλα και η παρακμή του Κυπέλλου Πάσχα κάθε άλλο παρά ικανοποιημένους τους άφηνε. Η τελευταία διοργάνωση έγινε το 1964 και απέτυχε παταγωδώς.



 

Γνωρίζετε ότι...

Πριν από την έναρξη των αγώνων, οι αρχηγοί των δύο ομάδων πήγαιναν στη σέντρα και τσούγκριζαν αβγά, υπό το βλέμμα του διαιτητή; Ο κάτοχος του άθικτου αβγού είχε το δικαίωμα να διαλέξει μπάλα ή εστία.

Οι αγώνες διεξάγονταν στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, που ήταν το πιο σύγχρονο και το πλέον προσβάσιμο της εποχής;

Σημαίνοντες φίλαθλοι των ομάδων έδιναν πριμ στους παίκτες μετά από κάποια μεγάλη νίκη; Στα μέσα της δεκαετίας του '50 ένας εφοπλιστής αντάμειψε πλουσιοπάροχα τους άσους του Παναθηναϊκού, οι οποίοι είχαν θριαμβεύσει στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Όταν δεν βρισκόταν σύλλογος από το εξωτερικό, την τετράδα των συμμετεχόντων καλούνταν να συμπληρώσει μια ελληνική ομάδα; Η μοναδική που κατέκτησε το Κύπελλο Πάσχα χωρίς να ανήκει στο ΠΟΚ ήταν ο Εθνικός Πειραιώς το 1937.




Οι νικητές του Κυπέλλου Πάσχα

1928 Ολυμπιακός
1929 Ολυμπιακός
1936 Ολυμπιακός
1937 Εθνικός Πειραιώς
1938 ΑΕΚ
1940 Παναθηναϊκός
1942 Ολυμπιακός
1944 ΑΕΚ
1945 Ολυμπιακός
1946 Ολυμπιακός
1947 Παναθηναϊκός
1948 Δεν ολοκληρώθηκε
1949 Ολυμπιακός
1951 Ολυμπιακός
1952 Παναθηναϊκός
1953 Ολυμπιακός
1954 Παναθηναϊκός
1955 ΑΕΚ
1956 ΦΚ Κολονίας
1957 Προγκρεσούλ Βουκουρεστίου
1958 ΑΕΚ
1959 Ολυμπιακός
1964 Ολυμπιακός






 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...