Σελίδες

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Όταν ο Μάτζικ «πάγωσε» τον κόσμο


Από πολύ μικρή ηλικία, απέκτησε το παρατσούκλι του μάγου.

Αιτία;Τα «μαγικά» που έκανε στο παρκέ λόγω του απίστευτου ταλέντου του.
Όμως, στις 7 Νοεμβρίου του 1991 ο Έρβιν «Μάτζικ» Τζόνσον αποκάλυψε στο «Great Western Forum» ότι έχει προσβληθεί από τον ιό HIV, γεγονός που τον ανάγκασε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση.


Η είδηση αυτή συγκλόνισε την κοινή γνώμη και «πάγωσε» τους απανταχού θαυμαστές της πορτοκαλί μπάλας.

Ο Μάτζικ μπήκε στο «Great Western Forum» συνοδευόμενος από τον κομισάριο του NBA, Ντέιβιντ Στερν, τον Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, τον Τζέρι Ουέστ και τον γιατρό των Λέικερς, Μάικλ Μέλμαν. Ήδη είχε αναπτυχθεί μία έντονη φημολογία για την κατάσταση της υγείας του, ωστόσο ο ίδιος ήθελε να βάλει ένα τέλος και να πει την αλήθεια.

Ο Τζόνσον ανέβηκε στο βήμα και από το μικρόφωνο, ακούστηκε η εξής φράση : «Λόγω του ιού HIV από τον οποίο προσβλήθηκα, θα πρέπει να αποσυρθώ από τους Λέικερς σήμερα. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω AIDS, αλλά τον ιό HIV». Στο άκουσμα της είδησης, το ακροατήριο «πάγωσε», ενώ άλλοι έβαλαν τα κλάματα.

Όπως αναμενόταν η ανακοίνωση αυτή καθήλωσε το Αμερικανικό κοινό και όχι μόνο. Αρκετοί πίστευαν πως αυτή ήταν η «απάντηση» του αθλητισμού σε γεγονότα που συγκλόνισαν την παγκόσμια κοινή γνώμη, όπως η δολοφονία του προέδρου Κένεντι, η παραίτηση του προέδρου Νίξον ή ακόμα και η ανατίναξη του διαστημόπλοιου «Τσάλεντζερ».

Τα χειρότερα ήρθαν στη συνέχεια για τον σούπερ σταρ των Λέικερς. Ο Μάτζικ μετά την ανακοίνωση που έκανε, γνώρισε τη χλεύη και τη λοιδορία, γιατί εκείνη την εποχή το AIDS θεωρούταν ως η αρρώστια των ομοφυλόφιλων ή των αμφιφυλόφιλων.

Ευτυχώς, όμως, τα θετικά ήταν περισσότερα από τα αρνητικά. Αρκετά δημοσιεύματα της εποχής χαρακτήριζαν «ήρωα» τον Τζόνσον, ενώ ακόμα και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους μίλησε για εκείνον: «Για μένα, ο Μάτζικ είναι ένας ήρωας, ένας ήρωας για όποιον αγαπά τα σπορ».
Το 2004, το ESPN κατέταξε τη συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει τότε ο Μάτζικ, στην έβδομη θέση των πιο χαρακτηριστικών στιγμών της τελευταίας 25ετίας, ενώ ο επί σειρά ετών υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων των Λέικερς, Τζον Μπλακ, τη θεωρούσε ως τη μεγαλύτερη ανακοίνωση στην ιστορία του αθλητισμού.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου