Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Σαραβάκος vs Βαν Μπάστεν

Ανήμερα του Ευαγγελισμού, στις 25/3/1987 η Ελλάδα παίζει στο Ρότερνταμ κόντρα στην Ολλανδία για τα προκριματικά του πανευρωπαϊκού.

36 χρόνια από το... κομμένο αυτί του διαιτητή!

Είσαι Έλληνας και ασχολείσαι με το ποδόσφαιρο; Μία από τις πρώτες ιστορίες που θα μάθεις είναι για το κομμένο αυτί του διαιτητή Ράμμου στο Αγρίνιο, στις 29 Φεβρουαρίου 1976!

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

O Oλυμπιακός στον τελικό του Πρωταθλητριών!

Στις 28/02/1992 οι "ερυθρόλευκοι" σαρώνουν 3-0 σετ την πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο κατάμεστο ΣΕΦ και προκρίνονται για πρώτη φορά στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο βόλλεϊ.

Πλατινί εναντίον Μαύρου!

To 1980 η εθνική έπαιξε για πρώτη φορά σε τελική φάση πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Ηταν το Εuro της Ιταλίας και τέτοιες μέρες είχε ξεκινήσει την προετοιμασία της. Αντίπαλος στο φιλικό της 27/2/1980 ήταν η Γαλλία του Πλατινί.
 

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Το ξεκίνημα της μαγείας του Βασίλη Τσιάρτα

Τα δύο πρώτα γκολ του νεαρού Βασίλη Τσιάρτα στην Α' Εθνική, το παραλήρημα του Μελισσανίδη για τον Μακεδόνα μέσο, η κριτική που του άσκησε δημόσια ο Μπάγεβιτς και η πρωτοφανής αποθέωση της ΑΕΚ από τον Ντανούτ Λούπου.  Ολα αυτά 20 χρόνια πριν!

Η ιστορία της Μπάγερν Μονάχου

Η πιο επιτυχημένη ποδοσφαιρική ομάδα της Γερμανίας, με 21 πρωταθλήματα και 4 Κύπελλα Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ στο ενεργητικό της. Ιδρύθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1900 από 18 νεαρούς γυμναστές στο εστιατόριο Γκιζέλα του Μονάχου, οι οποίοι τη βάφτισαν Μπάγερν (Βαυαρία στα γερμανικά).

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Όταν η Ρόμα «προσκύνησε» τον Παναθηναϊκό

Μια από τις σημαντικότερες προκρίσεις του στην Ευρώπη πέτυχε ο Παναθηναϊκός πριν από δύο χρόνια (25/2/2010), επικρατώντας με 3-2 της Ρόμα (και) στην Ιταλία και παίρνοντας την πρόκριση για τους «16» του Europa League.

Ντένις Λο: Ο άνθρωπος που "έριξε" την Man.Utd στη Β' Εθνική

Ο παίκτης-θρύλος της Γιουνάιτεντ, Ντένις Λο, κλείνει 72 χρόνια ζωής και το Sport24.gr θυμάται το πιο δύσκολο απόγευμα της ζωής του. Όταν "έριξε" στη Β' Εθνική την μεγάλη του αγάπη.
"Οι περισσότεροι θεοί παίζουν ζάρια, αλλά η Μοίρα παίζει σκάκι. Και δεν ανακαλύπτεις, παρά μόνον όταν είναι πολύ αργά, πως έπαιζε εξαρχής με δύο βασίλισσες". Στα λόγια του Βρετανού συγγραφέα Τέρι Πράτσετ κρύβεται η ιστορία του Ντένις Λο, τον οποίο η Μοίρα επέλεξε να ρίξει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην Β' Εθνική αφού πρώτα δοξάστηκε με τη φανέλα της.

Η' τουλάχιστον έτσι τον άφησε να νομίζει σε ένα ακόμα "στημένο" της παιχνίδι...


Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Tο πέναλτι του Σπανέα

Το περίφημο πέναλτι που καταλόγισε ο Γιώργος Σπανέας στον αγώνα Πανιώνιος - Παναθηναϊκός 1-3 στις 18/2/1996, έχει γράψει τη δική του ιστορία.

Μία ιστορία που είναι λίγο-πολύ γνωστή, ακόμα και σε φιλάθλους που ήταν αγέννητοι πριν από 16 χρόνια. Στο 76' της αναμέτρησης και ενώ οι «κυανέρυθροι» προηγούνταν με 1-0, ο Γιώργος Γεωργιάδης (του Χαράλαμπου, μια και υπήρχε ακόμα και ο «του Σάββα») έπεσε μόνος του μες στην αντίπαλη περιοχή και ο Αθηναίος διαιτητής έδειξε την «βούλα» του πέναλτι!

Επεισόδιο Καρεμπέ με Οκκά

Το 2003 οι "ερυθρόλευκοι" νίκησαν 4-3 τους Θεσσαλονικείς σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 4-1, αλλά παραλίγο να το γυρίσει μόνος του ο Παντελής Καφές που εκείνο το βράδι πέτυχε χατ τρικ.

Το ματς πάντως έμεινε στην ιστορία και για το επεισόδιο ανάμεσα στον Καρεμπέ και τον Οκκά. Ο Γάλλος χτύπησε τον Κύπριο με αφορμή, κατά τον ίδιο, κάτι που του είπε ο Οκκάς στο 87ο λεπτό.

Στο φινάλε του ματς ο  Τοχούρογλου έπιασε πέναλτι του Τζόρτζεβιτς.

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Η ιστορία της Λίβερπουλ

Η Λίβερπουλ είναι η πιο σπουδαία ομάδα που ανέδειξαν τα βρετανικά νησιά (μαζί με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) και μία από τις μεγάλες δυνάμεις του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Στην υπεραιωνόβια ιστορία τους, οι κόκκινοι έχουν να επιδείξουν 46 τίτλους στην Αγγλία και 11 ευρωπαϊκούς.

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Σόκρατες (1954 – 2011)

Παλαίμαχος βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής και γιατρός. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους μεσοεπιθετικούς στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Το παρατσούκλια που τον συνόδευαν στην ποδοσφαιρική του καριέρα ήταν Ντουτόρ Σόκρατες (Δρ Σωκράτης), Καλκανιάρ ντε Ούρο (Χρυσή Φτέρνα) και Μαγκράο (Κοκκαλιάρης).

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Ο Βενγκέρ δεν ήθελε να κερδίσει «βρώμικα»

Διαβάστε πως ένας αγώνας της Άρσεναλ έγινε η αιτία να θεσπιστεί το «fair play».

Στις 13 Φεβρουαρίου του 1999 στον αγώνα για τον πέμπτο γύρο του Κυπέλλου Αγγλίας η Άρσεναλ υποδέχεται τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ. Ο Βιεϊρά στο πρώτο μέρος ανοίγει το σκορ για τους γηπεδούχους. Στο δεύτερο ημίχρονο οι φιλοξενούμενοι καταφέρνουν να φέρουν το ματς στα ίσα με κεφαλιά του Μαρσέλο.

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Κωνσταντίνος Τσικλητήρας (1888 – 1913)

Θρυλική μορφή του ελληνικού αθλητισμού, τέσσερις φορές Ολυμπιονίκης στα αγωνίσματα άνευ φοράς.

Γεννήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1888 στην Πύλο της Μεσσηνίας από εύπορη οικογένεια της περιοχής. Ο πατέρας του τον έστειλε στην Αθήνα για να σπουδάσει Οικονομικά, αλλά ο νεαρός Κωστής έδειξε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον αθλητισμό. Γράφτηκε στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο και το 1906 είχε την πρώτη επιτυχία, καθώς κατέκτησε την τρίτη θέση στο μήκος άνευ φοράς στους Πανελληνίους Αγώνες με επίδοση 2.83 μ. Αμέσως, όμως, έρχεται και η πρώτη απογοήτευση, όταν στους Μεσολυμπιακούς της Αθήνας, τον ίδιο χρόνο, κατετάγη 6ος στο ύψος άνευ φοράς με 1.30 μ, ενώ στο μήκος άνευ φοράς αποκλείστηκε στον προκριματικό.


Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Οταν ο Πύρρος πέρασε τα σύνορα...

Στις 7 Φεβρουαρίου 1991 έρχεται στην Ελλάδα ο Πύρρος Δήμας μετά από προσπάθειες του προέδρου τότε της ελληνικής ομοσπονδίας άρσης βαρών και νυν περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού και του Αλβανού προπονητή του Ζοζέφ.

Όταν ο ΠΑΟΚ απορρόφησε την ΑΕΚ Θεσ/νίκης

Η συγχώνευση του Ηρακλή με τους Πόντιους Κατερίνης ήταν η τελευταία στον κρίκο μιας μεγάλης αλυσίδας παρόμοιων συνεργασιών συλλόγων τα τελευταία χρόνια, ωστόσο τέτοιου είδους συμφωνίες δεν αποτελούν μόδα της εποχής, αφού ανάλογα παραδείγματα έχει καταγράψει η ιστορία και στο μακρινό παρελθόν.


Η τραγωδία της Θύρας 7

Αποφράδα ημέρα για τον Ολυμπιακό και το ελληνικό ποδόσφαιρο η 8η Φεβρουαρίου, καθώς το 1981 συνέβη η τραγωδία της Θύρας7.

Η τραγωδία εκτυλίσσεται ένα ηλιόλουστο κυριακάτικο απόγευμα στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Ο Ολυμπιακός των Σαργκάνη, Γαλάκου, Αναστόπουλου και Νικολούδη, αντιμετωπίζει την ΑΕΚ των Αρδίζογλου, Μπάγεβιτς και Μαύρου στο ντέρμπι της 20ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής. Οι ερυθρόλευκοι είναι καταιγιστικοί... Συντρίβουν 6-0 τους μεγάλους αντιπάλους τους με 3 γκολ του Γαλάκου και από ένα των Κουσουλάκη, Ορφανού και Βαμβακούλα.

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Ο συγκλονιστικός τερματισμός του Ντοράντο Πιέτρι στον "μαραθώνιο του αιώνα"

Με αφορμή τη συμπλήρωση 70 ετών από τον θάνατο του Ντοράντο Πιέτρι, το Sport24.gr θυμάται την ιστορία του Ιταλού μαραθωνοδρόμου που συγκλόνισε με τον δραματικό τερματισμό του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1908 στο Λονδίνο στον "μαραθώνιο του αιώνα" .

Μαύρος... εκτελεστής!

Στις 7 Φεβρουαρίου 1988 ο Πανιώνιος νίκησε 2-0 τον Ολυμπιακό με τον Θωμά Μαύρο να θυμίζει κάτι από τα παλιά.


Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Όταν η Εφές... ταπείνωσε τον Ολυμπιακό

Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί την Εφές Αναντολού για την 2η αγωνιστική του Top 16 της Ευρωλίγκας και το τελευταίο πράγμα που θέλει είναι να ξαναζήσει στιγμές του 2004.

Τότε που στον πρώτο όμιλο της Ευρωλίγκας είχαν κληρωθεί μαζί με την Εφές Πίλσεν και όταν την αντιμετώπισαν στο ΣΕΦ στις 9 Δεκεμβρίου γνώρισαν την πιο ταπεινωτική ήττα της ιστορίας τους από την τουρκική ομάδα με σκορ 59-110!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...