Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Η τάπα του Βράνκοβιτς στο Τρεβίζο

Από το μυθικό κόψιμο πάνω στον Ρέμπρατσα στο Τρεβίζο με την Μπενετόν ως το Παρίσι και το στοπ στον Μοντέρο που χάρισε το πρώτο Πρωταθλητριών στον Παναθηναϊκό. Ιδού λοιπόν ο ένας και μοναδικός Στοϊκο Βράνκοβιτς από το μακρινό πια 1996.


Η “εφτάρα” και τα… ζόρια

Κλασική εκπρόσωπος της επαρχίας στην Α’ Εθνική , η Δόξα ήταν μόνιμη φιλοξενούμενη στην έδρα του Ολυμπιακού τη δεκαετία του ’80.

Σήμερα, η ιστορική ομάδα της Δράμας επιστρέφει για πρώτη φορά έπειτα από 16 χρόνια στο Καραϊσκάκη με στόχο μια όσο το δυνατόν αξιοπρεπή εμφάνιση στην έδρα των πρωταθλητών. Άλλωστε, οι ιδιάζουσες συνθήκες υπό τις οποίες κλήθηκε να αγωνιστεί στη μεγάλη κατηγορία, δεν της έχουν επιτρέψει να διαθέτει ένα σύνολο το οποίο να μπορεί να απειλήσει τον Ολυμπιακό.
                                                                                                                                                                     

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Ο πρώτος θρίαμβος του Σερ Αλεξ!

Τριάντα χρόνια πριν ο Αλεξ Φέργκιουσον έκανε το πρώτο μπαμ στην Ευρώπη.

Δεν ήταν με τη Μάντσεστερ, αλλά με την άσημη Αμπερντίν την οποία οδήγησε στην κατάκτηση του κυπέλλου κυπελλούχων του 1983.


Το μοναδικό «διπλό» επί του Ολυμπιακού

Τη σεζόν 1987-1988 ο Ηρακλής σημειώνει τη μοναδική νίκη του εκτός έδρας επί του Ολυμπιακού όταν τον κερδίζει με 2-1στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Στις 29 Νοεμβρίου του 1987, ο Ηρακλής είχε επικρατήσει 2-1 του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ, για την 9η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Το σκορ είχε ανοίξει στο 20΄ ο Ηλιάδης, ο Χαρδαλιάς είχε ισοφαρίσει προσωρινά στο 53’, αλλά ο Χατζηπαναγής  με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι είχε χαρίσει τη νίκη στον "Γηραιό".
 

Η ιστορία της Μπαρτσελόνα

Αθλητικό σωματείο με έδρα τη Βαρκελώνη της Καταλωνίας, περιοχής της Ισπανίας. Προφέρεται Μπαρθελόνα στα ισπανικά, Μπαρσελόνα στα καταλανικά (Μπάρσα, χαϊδευτικά). Η Μπαρτσελόνα ή Μπάρτσα, όπως τη γνωρίζουμε στην Ελλάδα, είναι πασίγνωστη για το ποδοσφαιρικό της τμήμα και δευτερευόντως για την ομάδα του μπάσκετ. Διατηρεί, επίσης, τμήματα στίβου, ράγκμπι, μπέιζμπολ, χόκεϊ σάλας, χόκεϊ επί πάγου και επί χόρτου, χάντμπολ, παγοδρομιών, ποδηλασίας, βόλεϊμπολ και ποδοσφαίρου σάλας (φούτσαλ).

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Η επτάρα της Γκλάντμπαχ στην Ιντερ, αλλά...

Διαβάστε πως ένα… κουτάκι κόκα κόλα δεν θα επιτρέψει στην Γκλάντμπαχ να πάρει την πρόκριση στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971.

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Η ανατροπή του αιώνα!

Γυρίζει ματς από 9 πόντους στα 30 δευτερόλεπτα; Κι όμως, γυρίζει!


Simply the Best

Σαν σήμερα, το 2005, έφυγε ο κορυφαίος όλων. Ο καλύτερος. Ο Τζορτζ Μπεστ. Για το ποιος ήταν τα λόγια περισσεύουν.

Πίτερ Σίλτον : To «λιοντάρι» των ρεκόρ

Ο Άγγλος γκολκίπερ  έκανε ρεκόρ συμμετοχών φορώντας το εθνόσημο καθώς υπερασπίστηκε την εστία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας του 125 φορές  ως το 1990. Μέχρι σήμερα κανείς δεν τον έχει ξεπεράσει σε συμμετοχές.   

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Πρωταθλητής με τη Βίβλο στο χέρι

Ο μύθος αναφέρει ότι ο Αμερικανός πρωταθλητής Φόρεστ Σμίθσον έτρεξε το 1908 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου τον τελικό των 400μ με εμπόδια με τη Βίβλο στο χέρι.
Οι εφημερίδες της εποχής στις ΗΠΑ είχαν πάρει φωτιά εκείνη την εποχή με συνεχή ρεπορτάζ, άρθρα και γνώμες για το θέμα. Δεν έλειπε μάλιστα και η φωτογραφία που μαρτυρούσε την αλήθεια της είδησης.

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Τα 120 χρόνια του Απόλλωνα Σμύρνης

Μια επέτειος, όταν µάλιστα σηκώνει το ιστορικό φορτίο 120 ετών δράσης – όπως συµβαίνει µε την περίπτωση του Απόλλωνα Σµύρνης –, είναι σπουδαίο γεγονός και θα ήταν κάτι το λειψό να την αντικρίσουµε ως αναµνησιολογία µε την απλή παράθεση συµβάντων, επιτυχιών, αποτυχιών, περιπετειών, µε τη στήριξη βέβαια φωτογραφιών, εγγράφων κ.λπ. Καθώς έχει κυλήσει πολύ νερό στο πέρασµα ενός και πλέον αιώνα, αυτό που αξίζει πιο πολύ είναι να γίνει η εκτίµηση ενός ποικίλου συνόλου στη διαχρονικότητα και το γεγονός πλην κάποιας δικαιολογηµένης συναισθηµατικής πικρίας των φίλων της ποδοσφαιρικής οµάδας που ασφαλώς την ήθελαν να το αξίζει σε υψηλότερη αγωνιστική βαθµίδα.

Το έπος των Μαγυάρων στην Αγγλία!

Εάν ο ιστορικός του μέλλοντος χρειαστεί να επιλέξει το παιχνίδι που επηρέασε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο τη μορφή του ποδοσφαίρου, το πιο πιθανό είναι το δάχτυλό του να σταματήσει στη φιλική αναμέτρηση της Αγγλίας με την Ουγγαρία. Φυσικά όχι αυτή του 2010, αλλά εκείνη του 1953, στο "Γουέμπλεϊ", όταν οι μυθικοί Μαγυάροι του Φέρεντς Πούσκας διέλυσαν με 6-3 τους εφευρέτες της σύγχρονης έκδοσης του αθλήματος.

«Η Λίβερπουλ φτιάχτηκε για μένα…»

Στα 30 χρόνια που συμπληρώθηκαν από την ημέρα που ο τεράστιος Μπιλ Σάνκλι άφησε την τελευταία του πνοή, τα λόγια είναι χιλιοειπωμένα. Το england365.gr αποδίδει φόρο τιμής στον προπονητή που έγραψε ιστορία στον πάγκο της Λίβερπουλ, αναπολώντας ατάκες του που έμειναν ανεξίτηλα γραμμένες στην ποδοσφαιρική Βίβλο...
 

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

17 χρόνια χωρίς την «θρυλική τρομπέτα»

Στο άκουσμα του ονόματος «Βασίλης Δουρίδας», ενδεχομένως να υπάρχουν αρκετοί, ειδικά νέοι σε ηλικία που θα… κοιτάξουν με απορία. Αν ήταν ερώτηση σε κουίζ ή τηλεπαιχνίδι, ίσως αυτοί οι… αρκετοί να έδιναν λάθος απάντηση ή να μην απαντούσαν καν. Αν, όμως, η ερώτηση ήταν: «γνωρίζετε τον Ατίλιο;» η απάντηση θα ήταν: «ασφαλώς. Τίποτε πιο δύσκολο δεν έχετε;».

Η ΑΕΚ Κυπελλούχος Ευρώπης!

Στις 4 Απριλίου 1968 η ΑΕΚ νικά τη Σλάβια Πράγας με 89-82 και κατακτά το κύπελλο κυπελλούχων στο μπάσκετ. Ήταν ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος για το ελληνικό μπάσκετ, σε μία χρονική στιγμή, που το άθλημα δεν ήταν στις καρδιές των ελλήνων φιλάθλων.

Η λαθραία πρόκριση!

Ηταν 17 Νοεμβρίου του 1993. Η Γαλλία υποδεχόταν τη Βουλγαρία στο τελευταίο ματς των προκριματικών για την πρόκριση στο Μουντιάλ του 1994.

Οι «τρικολόρ» ήθελαν ένα βαθμό για να πάνε στις ΗΠΑ στην τελική φάση. Προέρχονταν από ήττα σοκ εντός έδρας από το Ισραήλ και ουδείς περίμενε να την πατήσουν ξανά.

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Ένα (αιώνιο) ντέρμπι το...1981

Το ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, που θα γίνει το Σάββατο στο Καραϊσκάκη, δεν είναι βέβαια το πρώτο και προφανώς ούτε το τελευταίο. Εκατοντάδες ιστορίες, μικρές και μεγάλες, έχουν γραφτεί τόσο στο Φάληρο, όσο και στη Λεωφόρο, ή αργότερα στο ΟΑΚΑ.

Σήμερα, το Sport24.gr αποφάσισε να γυρίσει το ρολόι 30 χρόνια πίσω. Να γυρίσουμε μαζί στο 1981, για να ζήσουμε όλο τον πυρετό και την προετοιμασία των δυο ομάδων για ένα ματς, που έγινε στο (παλιό) Καραϊσκάκη. Από τη Δευτέρα 23, έως την Δευτέρα 30 Μαρτίου του σωτηρίου έτους 1981. Και δυο μέρες μετά, γιατί ως γνωστόν ένα ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού, δεν τελειώνει ποτέ την ώρα που σφυρίζει ο διαιτητής!

Οι «παραξενιές» μιας Ολυμπιάδας

Στις 10 Οκτωβρίου 1964 ξεκινούν στο Τόκιο οι Ολυμπιακοί Αγώνες, για πρώτη φορά στην ήπειρο της Ασίας.
Στη διοργάνωση εμφανίζονται για πρώτη φορά το βόλει και το τζούντο ενώ δεν γίνεται δεκτή η Νότιος Αφρική λόγω της ρατσιστικής πολιτικής της.

Φέρεντς Πούσκας (1927 – 2006)

Από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. «Ο καλπάζων συνταγματάρχης», όπως ήταν το προσωνύμιό του, έγραψε χρυσές σελίδες με την εθνική ομάδα της Ουγγαρίας και τη Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ ως προπονητής του Παναθηναϊκού χάρισε στο ελληνικό ποδόσφαιρο τη μεγαλύτερη επιτυχία του επί συλλογικού επιπέδου. Υπήρξε ένας από τους πιο χαρισματικούς σκόρερ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου με το «φαρμακερό» αριστερό του σουτ. Σημείωσε 84 γκολ σε 83 συναντήσεις με την Εθνική Ουγγαρίας και 511 γκολ σε 533 συναντήσεις με τις φανέλες της Χόνβεντ Βουδαπέστης και της Ρεάλ Μαδρίτης.

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Dave Cowens: Τιμημένη εργατιά

Η ελληνική έκδοση του ΝΒΑ θυμάται τον Dave Cowens, έναν παίκτη με μεγάλη καρδιά που έγραψε την δική του ιστορία στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου.

«Ποτέ δεν θεώρησα τον εαυτό μου σούπερ σταρ. Αντιπροσωπεύω την εργατική τάξη του ΝΒΑ». Αυτές οι δύο ατάκες ήταν μέρος του λόγου που έβγαλε ο Cowens το 1991 όταν εισήχθη στο Hall Of Fame το 1991.

Άρι Χάαν - Ο πολυμήχανος


Ο Γιόχαν Κρόιφ, αδιαμφισβήτητα ήταν ένας από τους πέντε σημαντικότερους ποδοσφαιριστές, που ανέδειξε ποτέ το άθλημα, και ο ιδανικότερος εκφραστής του ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου που εφάρμοζε ο Άγιαξ και η εθνική Ολλανδίας την δεκαετία του 70.’ Απολύτως καταλυτική, ωστόσο ήταν και η παρουσία άλλων παικτών με λιγότερη λάμψη από τον Κρόιφ, αλλά με μεγάλη συμμετοχή στα κατορθώματα των «οράνιε». Ίσως η πλέον ενδεικτική περίπτωση τέτοιου παίκτη να ήταν ο Άρι Χάαν.

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Ελένιο Ερέρα, ο θιασώτης του "κατενάτσιο"

Στις 9 Νοεμβρίου 1997 ο Ελένιο Ερέρα "έσβησε" στη Βενετία και μαζί του έσβησε μία ολόκληρη ποδοσφαιρική φιλοσοφία, αυτή του "κατενάτσιο", την οποία εδραίωσε ο Αργεντίνος τεχνικός τη δεκαετία του '60.

Γεννημένος στο Μπουένος Άιρες, από Ισπανούς γονείς (μετανάστες), ασχολήθηκε από νωρίς με το ποδόσφαιρο, παίζοντας ως αμυντικός, αλλά πέρασε απαρατήρητος.

Το «χαρακίρι» του Τσουμπουράγια

Άδοξο τέλος είχε στη ζωή του ένας από τους καλύτερους μαραθωνοδρόμους στην ιστορία του αγωνίσματος.
Ο Ιάπωνας Κοκίτσι Τσουμπουράγια είχε δουλέψει πολύ σκληρά στη ζωή του ώστε να καταφέρει να μετέχει με τα χρώματα της πατρίδας του σε διεθνείς μαραθωνίους δρόμους.

Η μέρα που βγήκαν πιστόλια στο ΑΕΚ - Ολυμπιακός

Δώδεκα χρόνια έχουν περάσει από τη μέρα (15/11/1999) που ο σωματοφύλακας του Βίκτορα Μητρόπουλου έριξε δύο πιστολιές στο "Νίκος Γκούμας" μετά το ντέρμπι ΑΕΚ - Ολυμπιακός.

Στην κεκλεισμένων των θυρών εξ αναβολής αναμέτρηση (λόγω ευρωπαϊκών υποχρεώσεων και των δύο) για την 6η αγωνιστική, η ΑΕΚ είχε φιλοξενήσει τον Ολυμπιακό στο "Νίκος Γκούμας", με τους "ερυθρολεύκους" να παίρνουν τη νίκη με 2-0, στο ντεμπούτο του Αλμπέρτο Μπιγκόν στον πάγκο τους.

Το ντέρμπι που τα βρήκαν μεταξύ τους Ολυμπιακοί και Παναθηναϊκοί

Το Sport24.gr θυμάται το τελευταίο αιώνιο ντέρμπι όπου οι οπαδοί του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού έγιναν... ένα! Πέτρες, τούβλα, ''γκρέμισμα'' επόπτη, κυνηγητό τηλεοπτικού συνεργείου και άλλα ευτράπελα σε έναν αγώνα που έληξε στο 120'!
 

Δημήτριος Τόφαλος (1882 – 1966)

Θρυλικός αθλητής της άρσης βαρών. Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1882 και από νεαρή ηλικία φάνηκαν οι φυσικές του δυνατότητες.

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Γιάννης Κυράστας - Σαν πρωταπριλιάτικο ψέμα

Πρωταπριλιά του 2004 και σαν ψέμα ακούστηκε η είδηση ότι ο Γιάννης Κυράστας είχε φύγει από τη ζωή. Κι όμως η είδηση ήταν πέρα για πέρα αληθινή. Ο Γιάννης Κυράστας έφυγε μόλις σε ηλικία 52 ετών αφήνοντας πίσω τις γυναίκες της ζωής του, τη γυναίκα του Ρούλα και τις κόρες του Εβελίνα και Βέρα.

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Η ίδρυση και οι μεταμορφώσεις του Παναθηναϊκού


Πολλοί, ιδίως από την πλευρά του Ολυμπιακού, αμφισβητούν την ημερομηνία ίδρυσης του Παναθηναϊκού. Είναι η 3η Φεβρουαρίου 1908, όταν έλαβε σάρκα και οστά ο Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Αθηνών (ΠΟΑ) ή η 15η Μαρτίου 1924, όταν έπειτα από διαδοχικές μεταμορφώσεις μετονομάστηκε σε Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος (ΠΑΟ).

Sir Alex Ferguson


Την εβδομάδα που μας πέρασε (συγκεκριμένα στις 6 Νοεμβρίου) συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας (διευθυντή του συλλόγου) του Sir Alex Ferguson. Πραγματικά μεγάλο επίτευγμα αν αναλογιστεί κανείς ότι στη  Ελλάδα οι προπονητές αλλάζουν σαν τα πουκάμισα. Πάμε να ξετυλίξουμε το κουβάρι της, μεγάλης είναι αλήθεια, προπονητικής καριέρας του Ferguson.

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

1/5/1965 – Το πρώτο Κύπελλο Αγγλίας για τη Λίβερπουλ


Το 1965 την 1η Μαίου, η Liverpool κατακτά το πρώτο Κύπελλο Αγγλίας στην ιστορία της.

Έχοντας χάσει τους δυο προηγούμενους τελικούς όπου συμμετείχε (1914, 1950) και τερματίζοντας στην 7η θέση του πρωταθλήματος, η Liverpool ήθελε όσο τίποτα άλλο την κατάκτηση του τροπαίου. Όμως η Leeds, η οποία είχε τερματίσει στην 2η θέση εκείνη τη χρονιά δεν θα παρέδιδε τα όπλα εύκολα.

Ο άδικος χαμός των Δημήτρηδων της Λάρισας


Στις 6 Σεπτεμβρίου 1979 ο Χάρος έβαλε στο σημάδι τη Λάρισα, παίρνοντας βάναυσα τις ζωές των νεαρών ποδοσφαιριστών της, Δημήτρη Κουκουλίτσιου και Δημήτρη Μουσιάρη.

Το ευρύ φίλαθλο κοινό δεν πρόλαβε να τους μάθει. Στη Λάρισα, όμως, έσταζαν μέλι για το ταλέντο τους. Όλοι όσοι τους είχαν δει να παίζουν, μιλούσαν για τα νέα μεγάλα «αστέρια» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Και οι δύο έκαναν... πράματα και θάματα στο γήπεδο τη χρονιά της επανόδου της ΑΕΛ στην Α' Εθνική (1977-78) και ήταν βασικά στελέχη της την χρονιά που ακολούθησε στη μεγάλη κατηγορία, κερδίζοντας άξια μία θέση στην Εθνική Ελπίδων. Δυστυχώς, όμως, η μοίρα είχε άλλα, σκληρότερα σχέδια και για τους δύο. 


1976: Ο Εθνικός στο Βαλκανικό Κύπελλο!


Ο Εθνικός δεν μπόρεσε ποτέ παρά τις μεγάλες του προσπάθειες να εξασφαλίσει εισιτήριο για μια μεγάλη ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Δυο φορές όμως πήρε μέρος στο Βαλκανικό κύπελλο που τις δεκαετίες του '60 και του '70 είχε ιδιαίτερη σημασία για τις συμμετέχουσες ομάδες.

"Οκτάρα" με άρωμα... Ελλάδας


Στις 5 Νοεμβρίου 2003 η Μονακό, με τον Άκη Ζήκο στη σύνθεσή της συνέτριψε με 8-3 τη Λα Κορούνια για το Τσάμπιονς Λιγκ!

Το παιχνίδι αυτό έχει μείνει στην ιστορία ως το πιο πλούσιο σε γκολ στην ιστορία των ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης (δηλαδή από 1991-92 και μετά) και είχε άρωμα... Ελλάδας! Έστω κι αν ο Άκης Ζήκος, σημαντικό στέλεχος τότε της Μονακό, μπήκε στο τερέν του "Λουί ΙΙ" στο 66', όταν το σκορ ήταν ήδη 7-3 υπέρ της ομάδας του!

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

To τελευταίο παιχνίδι του «θεού»


Στις 18 Οκτωβρίου του 1994 ο Κώστας Πολίτης δεν επιλέγει το Νίκο Γκάλη στην αρχική πεντάδα του Παναθηναϊκού στον αγώνα με τους Αμπελόκηπους και ο μεγαλύτερος μπασκετμπολίστας που γνώρισε η Ελλάδα εγκαταλείπει το άθλημα σε ηλικία 37 ετών,  μετά από 12.857 πόντους που σημείωσε για λογαριασμό των Άρη και Παναθηναϊκού.

Η προϊστορία Ελλάδος - Ρωσίας


Μόλις στα 20 χρόνια ιστορίας της Ρωσίας ως ανεξάρτητο κράτος (και ως ανεξάρτητη εθνική ομάδα), η Εθνική μας ομάδα έχει ήδη συναντηθεί με τους Ρώσους εννέα φορές, εκ των οποίων οι έξι ήταν στο πλαίσιο επίσημης διοργάνωσης.

Η ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης


Αθλητικός σύλλογος με έδρα τη Μαδρίτη. Διαθέτει φημισμένη ποδοσφαιρική ομάδα και ονομαστό τμήμα μπάσκετ. Η ποδοσφαιρική Ρεάλ είναι η κορυφαία ομάδα του 20ου αιώνα, σύμφωνα με την FIFA. Στη συλλογή της έχει 9 Τσάμπιονς Λιγκ και 31 πρωταθλήματα Ισπανίας, ενώ τη λευκή φανέλα της έχουν φορέσει κορυφαίοι ποδοσφαιριστές.

Ο θρύλος Ρικ Μπάρι σκοράρει 55!


Ο Ρικ Μπάρι, ένας από τους σπουδαιότερους σμολ φόργουορντς όλων των εποχών στα καλύτερά του. Το ρολόι σταματά στις 18 Απριλίου 1967 για μια από τους σπουδαιότερες εμφανίσεις του. Τότε, που σκόραρε 55 πόντους σε έναν και μόνον τελικό του ΝΒΑ!

Έγραψε ιστορία ο Αντώνης Φώτσης


Στις 10 Νοεμβρίου του 2001, ο Αντώνης Φώτσης έγραψε ιστορία γινόμενος ο πρώτος Έλληνας παίκτης που αγωνίστηκε στο ΝΒΑ.

Ο τότε 20άχρονος Αντώνης Φώτσης συμμετείχε στην αναμέτρηση των Μέμφις Γκρίζλις με αντίπαλο τους Λος Άντζελες Λέικερς, πετυχαίνοντας 4 πόντους (2/7 δίποντα, 0/3 βολές) κι έχοντας ακόμα δύο ριμπάουντ και ένα κλέψιμο σε 12 λεπτά συμμετοχής στην ήττα της ομάδας του με 110-86.

«Για την Ελλάδα ρε γαμώτο»!


Η νύχτα της 6ης Αυγούστου του 1992 δεν ήταν μία απλή νύχτα. Μια άγνωστη τότε κοπέλα από το Τριπόταμο Φλωρίνης γινόταν το πρόσωπο των Ολυμπιακών αγώνων της Βαρκελώνης και μαζί της ανασταίνονταν ολόκληρος ο ελληνικός αθλητισμός.

Έγινε η πρώτη γυναίκα που κατακτάει μετάλλιο σε Ολυμπιακούς αγώνες και το πρώτο χρυσό μετάλλιο στον στίβο μετά από ογδόντα ολόκληρα χρόνια και τον Κώστα Τσικλητήρα.


Η έκπληξη του αιώνα από τη Μηχανιώνα


Στις 10 Νοεμβρίου 1998 νιώσαμε έστω και για λίγο ότι γίναμε… Αγγλία ποδοσφαιρικά. Αιτία, η πρόκριση-έκπληξη του Ποσειδώνα Μηχανιώνας επί της ΑΕΚ στο Κύπελλο!

Ο παντελώς άγνωστος τότε, Σάκης Πρίττας, είδε ξαφνικά τον εαυτό του να γίνεται θέμα στα δελτία ειδήσεων και πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες! Η μεγάλη έκπληξη είχε δράστη τον νυν άσο του Άρη, ο οποίος τότε ήταν μόλις 20 ετών, είχε ακόμα μακρύ μαλλί και έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα στην ομάδα της Μηχανιώνας. Και το γκολ που πέτυχε σαν σήμερα κόντρα στην ΑΕΚ, έπαιξε σίγουρα τον ρόλο του ώστε ο παντελώς άγνωστος (τότε) επιθετικός (τότε) να κάνει την αξιόλογη καριέρα που όλοι πλέον γνωρίζουμε και η οποία κορυφώθηκε με την κλήση του στην 23άδα του περσινού Μουντιάλ.

Ο θρίαμβος του ΠΑΟ επί της Ρεάλ το '84


Ο Παναθηναϊκός τώρα είναι η κορυφαία ομάδα στην Ευρώπη με τις τόσες διακρίσεις στην Ευρωλίγκα και αποτελεί το φόβητρο όλων.

Τη δεκαετία του '80 όμως τα πράγματα ήταν ακριβώς αντίθετα και ομάδες όπως η Ρεάλ προκαλούσαν δέος. Ακόμη και τότε όμως ο ΠΑΟ έβρισκε τον τρόπο για να δείξει τη δύναμη του. Μια από αυτές τις φορές ήταν και η νίκη επί της "Βασίλισσας"  για τον όμιλο του Κυπελλούχων του 1983-84 (4η αγωνιστική στις 16/1). 

Το τρόπαιο του Μουντιάλ


Το τρόπαιο Jules Rimet ήταν το αρχικό έπαθλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η αυθεντική ονομασία του ήταν «Victory» όμως έμεινε γνωστό απλώς ως το «τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου». Το 1946 μετονομάστηκε σε «Jules Rimet Trophy» προς τιμήν του προέδρου της FIFA Jules Rimet -ήταν και ο εμπνευστής της ιδέας του Παγκοσμίου Κυπέλλου- ο οποίος απεβίωσε το 1929. Σχεδιασμένο από τον Abel Lafleur και κατασκευασμένο από καθαρό χρυσάφι, το τρόπαιο είχε ύψος 35 εκατοστά και ζύγιζε 3.8 κιλά. Το τρόπαιο απεικονίζει τη Νίκη της Σαμοθράκης, τη Θεά της ελληνικής μυθολογίας που προσωποιούσε τη δόξα του ελληνικού πολιτισμού.


Τζιουζέπε Μεάτσα - Ο Πεπίνο


Ήταν Αύγουστος του 1910, όταν τα μάτια του Τζιουζέπε Μεάτσα έβλεπαν για πρώτη φορά, το φως αυτού του κόσμου. Η Ευρώπη βρίσκεται στα πρόθυρα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, και ο πατέρας του μικρού Τζιουζέπε, φεύγει για το μέτωπο απ’ όπου δεν θα επιστρέψει ποτέ. Η μητέρα του για να τα βγάλει πέρα, αναγκάζεται να πουλάει φρούτα στην αγορά του Μιλάνου, έχοντας ως μοναδικό της στήριγμα τον μοναχογιό της.

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Ελληνικό Κατς : Ταξίδι στο χρόνο


Το ελληνικό pro-wrestling (κατς), άκμασε τις δεκαετίες του 60 & 70.

Χιλιάδες άνθρωποι γέμιζαν γήπεδα (ακόμη και το Καλλιμάρμαρο), για να παρακολουθήσουν το... σικέ, όπως το χαρακτήριζαν τότε.

Όταν ο Μάτζικ «πάγωσε» τον κόσμο


Από πολύ μικρή ηλικία, απέκτησε το παρατσούκλι του μάγου.

Αιτία;Τα «μαγικά» που έκανε στο παρκέ λόγω του απίστευτου ταλέντου του.
Όμως, στις 7 Νοεμβρίου του 1991 ο Έρβιν «Μάτζικ» Τζόνσον αποκάλυψε στο «Great Western Forum» ότι έχει προσβληθεί από τον ιό HIV, γεγονός που τον ανάγκασε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Η Ελλάδα στα τελικά του Euro1980


Ήταν η πρώτη μεγάλη διάκριση για το ελληνικό ποδόσφαιρο σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Με την επιτυχία αυτή να αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις, αν λάβουμε υπόψη ότι στην τελική φάση της διοργάνωσης που διεξήχθη στα γήπεδα της Ιταλίας έλαβαν μέρος μόνο 8 ομάδες.

Η ιστορία του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης


Διασυλλογική ποδοσφαιρική διοργάνωση, που κράτησε το ενδιαφέρον των ευρωπαίων φιλάθλων για 39 χρόνια, έως ότου έπεσε θύμα της επιτυχίας του Τσάμπιονς Λιγκ και καταργήθηκε το 1999 με απόφαση της UEFA. Ήταν η δεύτερη τη τάξει διασυλλογική διοργάνωση στην Ευρώπη, πίσω από το Κύπελλο Πρωταθλητριών (νυν Τσάμπιονς Λιγκ) και μπροστά από το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ (πρώην Κύπελλο Εκθέσεων), αν και στη συνείδηση των ποδοσφαιρόφιλων ήταν η πιο εύκολη από τις τρεις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ.

N.B.A. Top-10: 1992 Finals


Η ελληνική έκδοση του ΝΒΑ θυμάται τις δέκα καλύτερες φάσεις της σειράς των τελικών του 1992 ανάμεσα στους Bulls του Michael Jordan και τους Blazers του Clyde Drexler, μέσα από ένα σπάνιο βίντεο.

R.I.P Ed Macauley


Ένας από τους πρώτους σταρ στην ιστορία του ΝΒΑ, o Ed Macauley, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών.

Ο Macauley είναι περισσότερο γνωστός επειδή ήταν ο παίκτης που παραχωρήθηκε με ανταλλαγή παρέα με τον Cliff Hagan στους St. Louis Hawks για χάρη του Bill Russell το 1956, σε μία κίνηση που έμελε να αλλάξει την ιστορία του ΝΒΑ. Υπήρχε λόγος όμως που οι Hawks είχαν προχωρήσει τότε σε αυτή την κίνηση που πολλά χρόνια αργότερα μοιάζει λανθασμένη.

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Ο αγώνας του αιώνα


Ο Τζο Φρέιζερ, ένας από τους κορυφαίους πυγμάχους όλων των εποχών, πέθανε σήμερα σε ηλικία 67 ετών και το Sport24.gr θυμάται το θρυλικό «fight of the century», τον μεγαλύτερο πυγμαχικό αγώνα όλων των εποχών, ανάμεσα στον Smokin’ Joe και τον Μοχάμεντ Άλι.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...